GoedLevenPlan bijeenkomst

Vrijdag 9 juni mocht ik, Angela Slagter, 60 ouders informeren over het Goed LevenPlan (GLP). De bijeenkomst vond plaats bij Breidablick in de Middenbeemster en alle ouders en/of vertegenwoordigers waarvan hun verwant in een van de woonvoorzieningen van de Raphaelstichting wonen waren uitgenodigd.

Er is veel belangstelling voor het GLP en er hebben zich zoveel ouders/vertegenwoordigers aangemeld dat er meerdere bijeenkomsten worden georganiseerd in het najaar. Het blijkt dat veel ouders in hun achterhoofd bezig zijn met de vraag: Hoe ga ik de toekomst van mijn kind regelen? Wat als ik er niet meer ben of als ik het niet meer kan? We hebben gesproken over dromen voor de toekomst en over angsten die je hebt. Er werden diverse dromen benoemd, zoals: dat mijn kind gelukkig is, dat mijn kind zich veilig voelt, een fijne woonplek heeft. Versus: wat als mijn kind niet begrepen wordt, zich eenzaam voelt of niemand naar mijn kind omkijkt?

Ik mocht uitleg geven over de aanpak van het GLP en wat de rol en taak is van een onafhankelijk cliëntondersteuner. Ook heb ik informatie gegeven over de app die is ontwikkeld en waar je het GLP kunt borgen.

Na de presentatie zijn de aanwezigen aan de slag gegaan met het invullen van het sociale netwerk van hun kind. Een van de belangrijkste onderdelen van het GLP (zeker als je de taken wilt gaan verdelen) is vaststellen wie er betrokken is en wat die persoon zou kunnen en willen doen.

Het was een fijne interactieve bijeenkomst en ik verwacht dat de aanwezigen zijn gaan nadenken over de toekomst en zijn aangezet om in actie te komen om met het GLP aan het werk gaan.

Vanaf 2024 is het GoedLevenPlan onderdeel van de taken van de cliëntondersteuner en kan dit aanbod door alle aanbieders van onafhankelijke cliëntondersteunings organisaties worden aangeboden. Ik vind het fijn dat de pilot waar ik aan heb mogen meewerken ertoe heeft geleid dat het GLP een belangrijk onderdeel wordt van de taak van de cliëntondersteuner.

Geschreven door Angela Slagter