Met een achtergrond in de zorg, ervaring bij verschillende cliëntondersteuningsorganisaties en een passie voor het overdragen van kennis, ontwikkelde ze samen met anderen een stevig fundament voor de opleidingen van de PLUSacademie. In deze blog vertelt ze over haar rol, drijfveren en de kracht van praktijkgericht leren.
Van praktijk naar onderwijs
“Mijn loopbaan begon ooit op de pedagogische academie, maar ik ben al snel in de zorg terechtgekomen,” vertelt Dorien. “Later ben ik opleidingen en trainingen gaan geven, vooral aan ouders van kinderen met een beperking. Die behoefte om informatie te delen is altijd gebleven.”
Sinds de start is Dorien betrokken bij de PLUSacademie. Ze schreef het volledige curriculum voor de opleiding tot onafhankelijke cliëntondersteuner en is verantwoordelijk voor een groot deel van de lessen en examinering. “Ik geef bijvoorbeeld lessen over deskundigheidsbevordering, de Wlz-basis, de rekenmodule en werk nu ook aan een nieuwe opleiding voor onafhankelijk cliëntondersteuners en ouderinitiatieven.”
Kwaliteit voorop
Wat haar drijft? “De lat ligt torenhoog bij de PLUSacademie, en dat moet ook. Je moet als cliëntondersteuner écht weten wat je doet; je staat immers naast gezinnen in ingewikkelde situaties. We laten in de opleidingen zien welk verschil je kunt maken. Daar heb je goede kennis en vaardigheden voor nodig.”
Leren in de praktijk
Wat de opleidingen van de PLUSacademie volgens Dorien uniek maakt, is de praktijkgerichtheid. “Bij de opleiding tot onafhankelijk cliëntondersteuner werk je tijdens je stage direct mee aan echte dossiers: van Wlz-aanvragen tot woonplekken regelen.” Alles gebeurt onder begeleiding van ervaren collega’s.
Alle docenten binnen de PLUSacademie zijn zelf onafhankelijk cliëntondersteuner (geweest). “We geven les vanuit ervaring. Alle casuïstiek die we behandelen komt uit de praktijk; uiteraard geanonimiseerd.”
Blijven ontwikkelen
De PLUSacademie staat niet stil. Er zijn plannen om de basisopleiding tot onafhankelijk cliëntondersteuner drie keer per jaar aan te bieden en om nieuwe trajecten te ontwikkelen. “We willen blijven inspelen op ontwikkelingen in het veld en bieden zowel hybride als volledig digitale vormen van onderwijs aan. We hebben een eigen digitale leeromgeving voor de opleidingen waar cursisten achtergrondinformatie vinden, presentaties en waar zij hun voorbereidingsopdrachten in uitwerking van stageopdrachten inleveren. Veel van de opleidingen die de PLUSacademie aanbiedt, waaronder de basisopleiding tot onafhankelijk cliëntondersteuner, zijn geaccrediteerd door het RegisterPlein,’’ legt Dorien uit.
Ze sluit af: “Er is nog zóveel mogelijk. De PLUSacademie groeit en ik ben trots dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.”
Dorien Kloosterman, onderwijskundig adviseur en kerndocent